No 9. līdz 13. septembrim Herningā, Dānijā, norisinājās jauno profesionāļu meistarības konkurss EuroSkills Herning 2025, kurā Latviju pārstāvēja 14 jaunie talanti 12 prasmju jomās. Gandrīz 600 dalībnieku no 33 valstīm sacentās par medaļām 38 disciplīnās.
Ventspils tehnikuma pārstāves konkursā guva izcilus panākumus –
4. kursa topošā viesu uzņemšanas dienesta speciāliste Mona Gabriela Gorsvāne izcīnīja Izcilības medaļu nominācijā “Restorānu serviss” un tika godināta ar īpašo apbalvojumu “Best of Nation”, kā labākā Latvijas komandas dalībniece. Savukārt tehnikuma 2024. gada absolvente Avigeja Doronina kategorijā “Ēdienu gatavošana” guva vērtīgu starptautisku pieredzi un pārliecību turpmākajai izaugsmei.
Mona Gabriela Gorsvāne: ceļā uz WorldSkills Šanhajā
Mona sacentās kategorijā “Restorānu serviss” kopā ar 20 jaunajiem profesionāļiem no visas Eiropas.
“Visu gadu gatavojos šim konkursam, un vēl joprojām ir grūti noticēt, ka tas ir noslēdzies un esmu ieguvusi tik augstu rezultātu! Esmu pārliecināta – ar vēl vairāk treniņiem Latvija var izcīnīt arī 1. vietu,” atzīst Mona Gabriela.
“Kopumā man konkurss norisinājās 3 dienas, katru dienu bija jāveic atšķirīgs modulis jeb uzdevumi. Pirmajā dienā bija kafijas un tējas bārs, otrā dienā bija restorāna jeb “Fine dining” apkalpošana, bet noslēdzošajā dienā bija bārs un smūtiju pagatavošana. Visu šo dienu garumā bija ne tikai jāveic uzdevumi, bet arī jāapkalpo un jākomunicē ar viesiem.”
Mona Gabriela uzsver, ka lielu nozīmi sagatavošanās procesā devusi ikdienas darba pieredze restorānā “Ferma”: “Komunikāciju ar viesiem nevar iemācīties tikai treniņos – to māca darbs dzīvē. Tāpēc man ļoti noderēja tas, ka es ikdienā strādāju restorānā “Ferma”.”
Konkursā bijuši arī izaicinājumi, par kuriem stāsta Mona Gabriela: “Konkursa mērogs bija iespaidīgs – tajā piedalījās ap 600 jauniešu, un vēl vairāk bija skatītāju. Uzdevumi un komunikācija ar viesiem bija jāizpilda nepārtrauktā trokšņa fonā, kas padarīja darbu vēl sarežģītāku. Šis bija, manuprāt, visgrūtākais – savienot darbību ar komunikāciju. Dažos brīžos es jutu, ka šī komunikācija traucē darbībai, un, iespējams, šeit es pazaudēju pāris punktus.
Tomēr šī konkursa pieredze ļāva man redzēt, kā strādā kolēģi no citām valstīm, iepazīt jaunus cilvēkus un izveidot draudzības, kas paliks atmiņā uz ilgu laiku. Atmosfēra bija kā vienā lielā ģimenē, un arī ar ekspertiem izveidojās ciešs kontakts. Atvadu brīdis bija patiesi emocionāls!”
Konkursā iegūtais apbalvojums Monai nodrošinājis ceļazīmi uz WorldSkills 2026, kas notiks Šanhajā. Viņa ir apņēmības pilna turpināt ceļu: “Es noteikti piedalīšos – man ir azarts, un šī vide man ļoti patīk. Ja dzīvē tiek dota šāda iespēja, tā noteikti ir jāizmanto.”
Mona Gabriela izsaka pateicību saviem atbalstītājiem: skolotājiem, Ilzei Abriņai, Jānim Viļumovam, restorānam “Ferma”, komandai restorānā “Meisons” un visiem, kuri stāvējuši līdzās konkursa laikā. Īpašs paldies viņas mammai: “Viņa vienmēr iedrošināja, teica, lai dodos uz priekšu un nekad nesaku ‘nē’. Šādas iespējas dzīvē ir tikai vienreiz, un tās nedrīkst palaist garām!”
Avigeja Doronina: EuroSkills pieredze iedvesmo turpināt ceļu pavārmākslā
Avigeja startēja konkursa kategorijā “Ēdienu gatavošana” kopā ar 25 jaunajiem profesionāļiem no dažādām Eiropas valstīm.
Avigeja dalās iespaidos par konkursa norisi: “Katru dienu bija savs izaicinājums. Pirmajā dienā gatavoju auksto laša uzkodu Bellevue un zandarta pamatēdienu – tas bija kā starta līnija, kur vajadzēja pārvarēt satraukumu un pierādīt savas spējas. Otrajā dienā bija jāgatavo burkānu uzkoda, ravioli un dekonstruēts citronu–merenga tarts – jutu lielāku pārliecību, bet arī atbildību, jo katra detaļa bija svarīga. Trešajā dienā mans uzdevums bija pagatavot vistas pamatēdienu un ekleri ar šokolādes krēmu. Nogurums bija jūtams, taču gandarījums bija vēl lielāks – tā bija pēdējā iespēja parādīt sevi vislabākajā līmenī.”
Avigeja atzīst, ka lielākais izaicinājums bija pielāgoties vietējam inventāram un produktiem, kas atšķīrās no ierastajiem, kā arī saglabāt mieru troksnī un burzmā, kad apkārt visi strādāja ar maksimālu intensitāti.
“Kopumā šo pieredzi vērtēju ļoti pozitīvi. Žūrija bija taisnīga, un tagad zinu, kādas kļūdas ņemt vērā, gatavojoties nākamajiem konkursiem. Šīs sacensības man devušas ne tikai profesionālu izaugsmi, bet arī milzīgu emocionālu piepildījumu – sajūtu, ka spēju stāties pretī izaicinājumiem un turpināt augt kā pavāre.
Avigeja izsaka mīļu pateicību ģimenei un draugiem, skolotājai Antai Garbarei, restorāna “Ferma” kolektīvam un ekspertam Nilam Ģēvelem, kas bija līdzās un iedvesmoja panākumiem!
Ventspils tehnikums lepojas ar Monas Gabrielas un Avigejas panākumiem un novēl arī turpmāk saglabāt apņēmību, drosmi un radošu degsmi, kas vedīs pie jauniem sasniegumiem gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā!
EuroSkills ir lielākais un nozīmīgākais Eiropas līmeņa konkurss profesionālajā izglītībā, kas notiek reizi divos gados un mijas ar pasaules mēroga konkursu WorldSkills.