Ekonomika

Ventspils ekonomiku kopumā raksturo augstāks attīstības līmenis nekā Latvijā caurmērā, šobrīd to apliecina nodarbinātības rādītāji (zemāks bezdarba līmenis un augstāka nodarbinātība) un darba samaksas rādītāji (augstāka vidējā darba samaksa).

Ventspilī ir radīti labvēlīgi apstākļi uzņēmējdarbības attīstībai.

Pēdējo gadu laikā Ventspilī arvien pieaug iedzīvotāju ekonomiskā aktivitāte un ekonomiski aktīvo uzņēmumu skaits. Ventspilī ekonomiski aktīvo uzņēmumu skaits no 890 uzņēmumiem 2004. gadā ir pieaudzis līdz 2624 uzņēmumiem 2016. gadā.

Ņemot vērā Ventspils īpašo ģeogrāfisko vietu un tās neaizsalstošo ostu, pilsētas nozīmīgākā nozare joprojām ir transports un uzglabāšana (pēc strādājošo skaita, nodokļu iemaksām pašvaldības budžetā), taču tās īpatsvars pēdējos desmit gados ir mazinājies. Ventspilī ir novērojams rūpniecības apjoma un īpatsvara pieaugums, kā arī pakalpojumu sektora attīstība. Šobrīd pilsētas ekonomiku var vērtēt kā daudznozaru ekonomiku.

Ventspils osta visa gada garumā ir neaizsalstoša osta, kura atrodas Latvijas ziemeļrietumu daļā pie Ventas upes ietekas Baltijas jūrā. Pēc pārkrauto kravu apjoma Ventspils brīvosta ir viena no vadošajām ostām Baltijas jūrā. Termināļi, kuri strādā Ventspils brīvostā, 2017. gadu noslēguši ar 20 miljonu tonnu kopējo kravu apgrozījumu, kas ir 7% palielinājums attiecībā pret 2016. gadu.

Kopš 1997. gada Ventspils brīvosta ir brīvā ekonomiskā zona, kas dod iespēju uzņēmumiem iegūt ievērojamus nodokļu atvieglojumus un tādējādi rada labvēlīgu vidi investīcijām. Kopš 2000. gada osta aktīvi ir iesaistījusies konteineru un prāmju satiksmes attīstīšanā un šobrīd Ventspils brīvosta apkalpo trīs regulārās prāmju līnijas. 2002. gadā Ventspils sāka īstenot industrializācijas politiku, kā rezultātā piecpadsmit gados radīts ap 1500 jaunu darbavietu.

Transporta un uzglabāšanas nozari Ventspilī pārstāv gan pilsētā, gan valstī, gan pasaulē pazīstami uzņēmumi – SIA „„Ventspils nafta” termināls”, AS „Ventbunkers”, SIA „Ventamonjaks serviss”, AS „Ventspils Tirdzniecības osta”, AS „Kālija parks” u.c.

Pēc Centrālās Statistikas pārvaldes (CSP) datiem, lielākais Ventspils pilsētas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits 2016. gadā bija nodarbināts transporta un uzglabāšanas nozares uzņēmumos (19%).

Apstrādes rūpniecība no 2004. gada, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā, ir visdinamiskāk augošā Ventspils pilsētas ekonomikas nozare.

Pēc CSP datiem, 2017. gadā Ventspils piedzīvojusi lielāko pieaugumu apstrādes rūpniecības produkcijas izlaidē starp deviņām republikas pilsētām. Vairāk nekā 80% saražotās produkcijas tiek eksportēts – pārsvarā uz Rietumeiropas un Ziemeļeiropas valstīm. Populārākās apstrādes rūpniecības apakšnozares Ventspils pilsētā ir mašīnbūve, metālapstrāde, elektronika, kokapstrāde, plastmasas izstrādājumu ražošana.

Būvniecības nozarē 2016. gadā tika nodarbināti 7% strādājošo.

Svarīga loma pilsētas ekonomikā ir pakalpojumu sektoram (tirdzniecībai, sabiedriskajai ēdināšanai un sadzīves pakalpojumiem). Mērķtiecīgi strādājot pie tūrisma attīstības, pilsētā ievērojami palielinājušās viesu uzņemšanas iespējas un uzlabojusies apkalpošanas kvalitāte. Lai izceltu pakalpojumu sektora nozīmību un veicinātu saimnieciskās darbības attīstību, Ventspils pilsētas dome jau tradicionāli organizē tam veltītus konkursus, kurās savu viedokli izsaka gan neatkarīgi eksperti, gan Ventspils iedzīvotāji un viesi.

Kopš 2007. gada Ventspils pilsētas dome sadarbībā ar Tūrisma informācijas centru nosaka labākos izmitināšanas uzņēmumus un to darbiniekus, organizējot konkursu “Labākais izmitināšanas uzņēmums Ventspilī”. 2017. gada tūrisma sezonā Ventspilī bija 110 izmitināšanas uzņēmumu, kuri vienlaikus varēja piedāvāt 2504 gultasvietas.

Katru gadu Ventspilī izveidojas jauni sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, kas piedāvā savus pakalpojumus gan pilsētas iedzīvotājiem, gan viesiem. 2017. gadā pilsētā pavisam darbojās ap 60 ēdināšanas uzņēmumu (kafejnīcas, ēdnīcas, bistro, restorāni, krodziņi, kafetērijas).

Kopš 1999. gada Ventspils pilsētas dome ik gadu godina labākos ēdināšanas uzņēmumus un to darbiniekus, organizējot konkursu “Labākais ēdināšanas uzņēmums Ventspilī”. 2017. gadā papildus trīs jau ierastajām grupām – restorāni-krogi, kafejnīcas un ātrās ēdināšanas uzņēmumi – tika ieviesta kafetēriju grupa, kas saistāma ar arvien pieaugošo pilsētas iedzīvotāju un viesu interesi par konditorejas izstrādājumu un kafijas baudīšanas vietām.

Informācija par Nodarbinātības valsts aģentūras reģistrētajām aktuālajām vakancēm – šeit.

Pilsētas pārvalde

Dome, sēdes, politika, dokumenti

Aktualitātes

Kultūrā, Sportā, Uzņēmējdarbībā u.c.

Jūs jautājat, pašvaldība atbild

Uzdodiet mums jebkurus jautājumus.

Ventspils valstspilsētas pašvaldības iestādes

Informācija, kontakti, e-pakalpojumi

Kalendārs

Pasākumu un notikumu kalendārs

Par Ventspili

Dzīve Ventspilī, vide, fakti, vēsture